fredag 3 juni 2016

Studentfirande - bra eller anus - du bestämmer

Nu är det högtryck på skolor runt om i landet. Elever jagas för att fixa det sista, lärare jagas för att sätta betyg och rektorer jagas för att få klart tjänsteplanering inför hösten. Allt detta är helt normalt och ett sundhetstecken på att alla vill få saker klara innan sommaren tar tag i en på alvar, bra jobbat allihopa :-)

Skolavslutningar är i raskt antågande och studenter skall springa ut. Vita mössor och fina kläder skall provas och vara färdiga så tidigt som möjligt och lyckan kommer och så vidare. Nu skall det firas, tyvärr görs detta ibland med alldeles för stora mängder alkohol i alldeles för unga kroppar.

ALKOHOLLAGEN(en skyddslag) säger följande:
7 § Alkoholdrycker får inte säljas eller annars lämnas ut till
den som inte har fyllt 20 år. Beträffande folköl gäller motsvarande den som inte har fyllt 18 år.
Servering av alkoholdrycker får ske på pubar/krogar med serveringstillstånd och av utbildad personal till den som har fyllt 18 år.

Så ”snälla” föräldrar som köper ut åt sina lyckliga studenter ”för det händer ju bara en gång i livet” ge fan i det. Många städer tar student firandet på ”allvar” Det vill säga krögare försöker få in så mycket pengar som möjligt på att sälja alkohol i oanade mängder till studenter. De slänger helt ut regelboken som säger:

Gäst om blivit onykter och störande får inte serveras mer alkoholdrycker och skall dessutom avvisas från restaurangen. Kravet på återhållsamhet innebär att serveringen skall avbrytas innan problem uppstår. Tecken på onykterhet kan t ex vara att en person blir störande, somnar vid bordet, raglar eller har svårighet att kontrollera sitt tal och uppträdande i övrigt.


Där alkoholen rinner in rinner tyvärr vettet ut. Jag har personligen aldrig träffat någon som verkat smartare efter att ha druckit alkohol.

För en del som tar studenten kan en ”studentvecka” leda till:
* Första fyllan
* Oönskad fyllesex (eller våldtäkt som det heter)
* Oplanerad graviditet (i värsta fall beroende på punkten ovan)
* Misshandel (mottagen eller utdelad)
* Första test av tyngre droger än alkohol (japp alkohol är en drog fast en laglig sådan)
* Alkoholförgiftning
* Rattfylla
* Olyckor som slutar kanske på akuten, kanske i fyllecell, kanske i domstol för dråp.
* m.m.

Tänk efter före och använd sunt förnuft. Om du är förälder se till att du är nykter själv ifall du måste rycka in och hjälpa. Om du är student, se till att du har nummer till nykter ansvarstagande förälder eller kompis som du kan kontakta om du behöver hjälp om något skulle hända.

Händer något så är det aldrig alkoholens fel utan alltid den som utför handlingen, eventuellt skulle inte handlingen utförts i nyktert tillstånd, men man är ALLTID ansvarig för det man gör själv.

Hoppas att alla inblandade får suveräna studentfiranden som är värda att minnas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar